LUCIA FABOVÁ

" WARŠAVSKÁ ČIPKA"

11/05/2016 18:00

Lucia Fabová - "Waršavská čipka"

 

Magna Gallery, Nitrianska 18, Piešťany

Vernisáž: 11. 5. 2016 o 18:00

Trvanie výstavy do: 20. 6. 2016

Kurátorka: Silvia L. Čúzyová

 

"Umelec len vidí staré pravdy v novom svetle." (Henri Matisse)

Lucia Fabová (1985) je výrazný talent z najmladšej generácie slovenských vizuálnych umelcov. Pochádza z Trenčína, ale po štúdiách na Akadémii umenia - Fakulte výtvarných umení v Ateliéri voľnej výtvarnej tvorby a maľby u prof. Františka Hodonského, s tvorivo-pracovnými pobytmi v Španielsku a Taliansku, sa jej druhým domovom stala Banská Bystrica, kde žije aj pracuje.

          Fabová v aktuálnej tvorivej fáze intenzívne zúročuje svoje maliarske školenie a maľuje s ojedinelou vášňou a bravúrou. Jej obrazy sú vysoko dekoratívne a zmyselné. Svoje provokatívne posolstvá skrývajú len na oko, čoho príkladom je aj poľské slovo "čipka" v názve výstavy i celej série obrazov. Od počiatkov ukotvených vo figuratívnej a naratívnej maľbe postupne prešla k veľkorysým "štúdiám" realisticky zachytených/prenesených čipkovaných drapérií, ktoré symbolicky vyjadrujú a odkazujú na odvekú - mäkkú, poddajnú a dekoratívnu - krásu ženy.

          Mladá umelkyňa však pracuje s náhodou len zdanlivo, s odkazmi na podvedomie sa pohráva celkom vedome. Vo všetkých - významových i umeleckých - plánoch má prehľad a kontrolu. Okrem kombinácie nenáhodných symetrií a podobností (maliarske série Rorschachova analýza a A-Symetry), alebo správne vybraných výrezov, detailov a zavlnení drapérie (v sérii Waršavská čipka a Living mass), ktoré sú konštantou jej najčerstvejšej tvorby, sama hľadá iniciačnú cestu do tých správnych galérií a aj vďaka tomu jej mladá umelecká kariéra sleduje vzostupnú trajektóriu.

 

Back

Search site

© santafabka@gmail.com